Pålab har säkrat kyrkogård från att rasa ner i Klarälven

2024-04-24

Pålab har räddat gravstenar vid Övre Ulleruds kyrka från att glida ner i Klarälven. Detta genom att stärka upp en slänt som försvagats av erosion med hjälp av den snillrika metoden jordspikning.

– Det är en relativt ung metod för att förstärka branta slänter, som samtidigt är väldigt kostnadseffektiv, säger VD:n Björn Peterson.

Metoden är bra ur miljösynpunkt då det krävs få resurser och ger en god hållfasthet. Konstruktionen väntas hålla i minst 100 år.

Detta går också hand i hand med koncernen Nordisk Bergtekniks vision om att vara en hållbar samhällsbyggare.

Kyrkogården ligger i Forshaga kommun, norr om Karlstad, fint belägen med utsikt över Klarälven.

– Men Klarälven har en förmåga att hela tiden skära ut jord och göra älven bredare. Marken eroderar i strandkanten. 

Slänten som har förstärkts är upp till 15 meter hög och förstärkningen har gjorts utmed en sträcka på omkring 115 meter.

Senast den utsatta platsen var föremål för en räddningsaktion var för närmare 60 år sedan, men dessa förstärkningar är nu borta sedan länge.

IMG 3780
Björn Peterson, VD Pålab.

Mellan slänten och vattnet har Pålab stärkt upp med sprängsten för att bygga upp ett erosionsskydd. 

– Vi var tvungna att bygga en arbetsväg som vi anlade nedanför slänten och det är den som vi fyller ut med sprängsten.

Förbinder den aktiva och den passiva zonen

Ur geologisk synvinkel består slänten av en aktiv zon och en passiv zon. Målet är att hindra att jordmassorna i den aktiva delen börjar röra på sig. Det förhindras genom att borra ner långa stag som förbinder de båda zonerna. Detta spikförband utgör alltså själva jordspikningen.

Inte mindre än 450 spikar har borrats ned mot berget i ett sicksack-mönster på upp till 20 meters djup. 

– Andra metoder är relativt kostsamma och innebär ett stort ingrepp på området. Då är jordspikning ett bra alternativ. Detta är ett hållfast och kostnadseffektivt alternativ för att binda jorden.

I hålet har cement samtidigt pressats in så att varje jordspik blir fastgjuten.

– Det ger högre vidhäftning, bättre bärförmåga samt säkerhet i varje jordspik, förklarar Björn Peterson, som har 30 års erfarenhet i branschen.

Han berättar att jordspikning är en metod som ursprungligen användes i Tyskland och Österrike i Alperna på 1970-80-talet.

En av få aktörer som utför metoden

nedladdning4Ett hundratal projekt med jordspikning är kända i Sverige och Pålab är en av få aktörer som utför detta. 

I Norrland finns flera kända projekt där jordspikning utförts, bland annat i Åre i samband med att en serpentinväg har anlagts. Även på riksväg 90 utmed Ångermanälven har metoden använts på flera ställen.

– Det är väldigt få aktörer som erbjuder jordspikning, men det har blivit ett vanligare begrepp. Men så sent som för 15 år sedan var det få som visste vad det innebar, säger Björn Peterson.

I projektet vid Övre Ulleruds kyrka i Forshaga har tre personer varit sysselsatta med arbetet. Borrningen sker med hjälp av en ombyggd grävmaskin med en förlängd arm som borrar ner spikarna. Riggen styrs från en lift med en person utrustad med styrenhet som får bättre översikt uppifrån. Utöver detta ska ett jämnt flöde av flytande cement pressas in via spikarna i jorden.

Fakta: Pålab grundades 2003 och erbjuder helhetslösningar inom grundläggning och har sitt huvudkontor i Kungälv. Bolaget förvärvades 2019 av Nordisk Bergteknik och ingår i segmentet Grund Sverige.

Relaterade inlägg